Reseintyg

I Sverige finns ett inreseförbud för de som reser till Sverige från länder inom EU och EES, vilket också förlängdes ända till 31 januari 2022. Detta innebär med andra ord att man för att kunna resa till Sverige från dessa länder fortfarande behöver kunna visa upp det digitala covidintyget (EU:s). Motsvarande för detta är att man har vaccinerats mot Covid-19 samt testats negativ 72 timmar innan ankomsten, eller blivit frisk från Covid-19 inom 6 månader. Det finns dock ett undantag för resenärer från Finland, Island, Danmark och Norge. Folk som reser från dessa länder drabbas inte av några inreserestriktioner och behöver därmed inte visa upp något intyg när de reser till Sverige.

Spanien

Eftersom att Spanien är ett sådant populärt resmål för svenskar kan det vara bra att känna till de olika restriktionerna som de har gentemot inresande. Obligatoriskt är det för barn över 6 år och vuxna att på offentliga platser inomhus som utomhus bära munskydd. Undantaget är vid individuell utövning av idrott men också promenader i grönområden samt stränder om 1,5-metersregeln kan följas. Från resenärer från 12 år och från länder som klassas som riskområde, krävs det ett uppvisat certifikat på antingen franska, tyska, engelska eller spanska, som verifierar din vaccination mot Covid-19, testats negativ eller tillfrisknat. Detta om du reser till Spanien. Dessa certifikat skiljer sig även beroende på vilket land man reser ifrån. EU:s egna digitala covidintyg började användas den 1 juli 2021, i syfte att erbjuda alla bosatta eller medborgare i EU-länderna ett digitalt covidintyg som är kontrollerat i hela EU. Detta intygar som tidigare skrivits att man vaccinerats mot Covid-19, tillfrisknat eller testa negativt. För en inresa till Spanien krävs att någon av dessa kriterier är uppfyllda.

Frankrike

Frankrike är liksom grannlandet Spanien också en uppskattad resedestination för svenskar. Varje år reser många svenskar dit, vare sig det är till Alperna eller till Paris. Precis som till övriga länderna i Europa gäller det att vara påläst under den coronapandemi vi fortfarande befinner oss i, då det kan komma plötsliga förändringar av restriktioner. Om du är resenär från ”gröna” EU-länder gäller att fullvaccinerade resenär har möjlighet att resa in i Frankrike utan uppvisat negativt covidtest. Detsamma gäller PCR- samt antigentest. Däremot behöver icke vaccinerade resenärer inklusive barn som fyllt 12 år, visa upp ett antingen negativt covidtest, 24 timmar som äldst. Alternativt är att visa att bevis på tillfriskande från Covid-19 som är minimum 11 dagar gammalt och högst 6 månader gammalt. Ett obligatoriskt hälsointyg krävs också för alla över 12 år, både för icke vaccinerade och fullvaccinerade. Till sist kan även en slumpmässig testning gälla för inresande från gröna EU-länder, vilket innebär att resenärer över 12 år slumpmässigt kan behöva testas vid ankomsten oberoende av din vaccineringsstatus.

Flyg till Frankrike

Om du ska flyga till Frankrike kan det vara bra att uppdatera dig själv om vad som gäller, beroende på vilken resebyrå eller flygbolag du valt. På flygplatsen och ombord på planet är det däremot munskydd som gäller, och temperaturen tas på dig innan du kliver ombord flyget. Den maximala temperaturen är 38 grader och det kan var klokt att vara ute i god tid av anledning att säkerhetskontrollerna kan ta tid. Utöver detta kan även flygen vara ändrade på grund av personalbrist eller liknande. Resan bör även vara välplanerad med extra marginal då extra kostnader kan uppstå på grund av coronapandemin. Exempelvis kan du bli smittad av Covid-19 precis innan hemresa, vilket innebär att du inte får resa hem förrän du bli frisk.

Rulla till toppen